Monday 2 March 2009

cunoastere




"Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi"



Doua notiuni din ecuatia prezentata ne cam dau de furca. Cunoasterea si adevarul. Cunoasterea cere efort si disponibilitate, si cu cit cunosti mai mult cu atit iti dai seama ca mai ai infinit mai multe de cunoscut, e nelimitata. Intr-un fel e paradoxala pentru ca iti ofera un bagaj dar in acelasi timp incepi sa simti un gol care se cere umplut in permanenta si o sete tot mai mare de cunoastere.
Adevarul e si mai greu. Uneori doare atit de tare incit preferi sa nu-l auzi, sau creeaza temerea ca te-ar putea rani ori pur si simplu nu rezisti in fata lui. Imi aduc aminte de Jack Nicholson jucind rolul colonelului Jessep in filmul Few good men, cind Tom Cruise ii cere "the truth" raspunsul vine:"you can't handle the truth".
In ce priveste ultimul element din ecuatie: Libertatea , nici asta nu-i usoara pentru ca atunci cind analizezi bine vezi cum oamenii renunta de buna voie si nesiliti de nimeni la libertatea lor, creandu-si dependente de tot felul, complacindu-se si supunandu-se in voie.
Dar atunci cand faci efortul sa Cunosti, cand rezisti sa stai in fata Adevarului, Liberatea vine ca o consecinta bine meritata.

No comments:

The universe itself keeps on expanding and expanding / in all of the directions it can whiz / as fast as it can go / the speed of light you know / twelve million miles a minute and thats the fastest speed there is / so remember when your feeling very small and insecure / how amazingly unlikely is your birth / and pray that there intelligent life somewhere up in space / cause theres bugger all down here on Earth. (Monty Python)